De onuitwisbare indruk van de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk

Gepubliceerd op 22 september 2024 om 13:43

Zaterdag 28 september is een nieuwe gelegenheid Pamuk te ontmoeten.

Ik had drie hoofdstukken van De Importbruid geschreven en kon met mijn literair agent Paul Sebes kiezen uit vier uitgeverijen. Mijn keuze viel op De Arbeiderspers - nu @singel_uitgeverijen - omdat ook Orhan Pamuk daar thuis was.

Het klikte opmerkelijk goed met @eliklettinga, die mijn redacteur werd en later als directeur @lanskroon opvolgde. Voor Elik had ik een vertekend beeld van Grieken, die bekend stonden om hun “verraad” van het Ottomaanse RijkLex was mijn redacteur bij mijn tweede boek De val van Mehmet.

Elik wist dat ik de hoofdpersoon van mijn autobiografische roman Rüya had genoemd naar de dochter van Pamuk en arrangeerde voor mij een onvergetelijke ontmoeting tijdens zijn bezoek aan #Amsterdam.

Pamuk en ik kwamen uit twee verschillende werelden. Hij groeide op in een familie van vrijdenkers in Istanbul. Ik kwam uit een conservatief gezin uit een volksbuurt in Ankara. Desondanks begrepen we elkaar volledig en konden we ons vinden in het belang van een vrijzinnige opvoeding en de invloed van de omgeving. Onze kinderen waren in het begin van hun puberteit en bijna even oud, Rüya van '91 en Reyhan van '92. Voor alles wat Rüya vanzelfsprekend kon, moest ik vechten.

 

Hij drukte me op het hart sterk te blijven als moeder en schrijver tegen de sociale druk vanuit mijn achtergrond, schoonfamilie en de Turkse Tilburgers.

Zijn bevlogenheid voor de jeugd is mij bijgebleven. Ik koester de aantekening ‘in vriendschap’ als herinnering aan deze bijzondere ervaring en buitengewone geestelijke verrijking die mij heeft versterkt in mijn overtuiging onze dochter op te voeden naar de westerse vrijheden. Thuis begon ik met haar vader te discussiëren over haar maagdelijkheid ter voorbereiding op haar toekomst. Ze was toen 13 jaar. Op die leeftijd was ik verloofd.

Nexus-lezing door Orhan Pamuk 

Met zijn boeken - in 63 talen vertaald, meer dan 15 miljoen verkochte exemplaren - is schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk een van de belangrijkste denkers van dit moment. Hij geeft op zaterdag 28 september de Nexus-lezing ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het instituut.

Pamuk won tal van prijzen voor zijn hedendaagse klassiekers als Ik heet Karmozijn (1998), Sneeuw (2002) en Dat vreemde in mijn hoofd (2014).

In 2006 mocht Pamuk als eerste Turkse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst nemen. De jury prees zijn ‘zoektocht naar de melancholische ziel van zijn geboortestad, waarin hij nieuwe symbolen ontdekte voor de botsing en verwikkeling van culturen’. De spanning tussen westerse en oosterse waarden loopt als een rode draad door Pamuks werk.

Tot ziens op de Nexus-lezing! Zaterdag 28 september vanaf 15.00 uur, in de aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam

 

.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.