Stadsgesprek en de visie
Alle stoelen in de kantine zijn bezet, aan de statafels staan groepen klaar voor de start. Kaartjes op tafels liggen voor de stemming, een in het rood en een in het groen. Iedereen kan erachter schrijven waar aandacht voor moet komen en wat reden is voor trots. “Kunt u rekenen op de overheid?”, staat op de uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb die kwesties zoals armoede, de huizencrisis, de toeslagenaffaire en gewelddadige geweldsdelicten opsomt.
Met de aanwezigheid van de hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, de politiechef Fred Westerbeke, wethouders Tim Versnel, Faouzi Achbar en Ronald Buijt, directeur toezicht en handhaving Miriam Harika voorop is de boodschap helder: Lombardijen staat in de schijnwerpers. De meeste aandacht gaat naar Aboutaleb bij wie mensen in de rij staan voor een foto. Hij trapt de avond af met een verbindende boodschap over de oorlog tussen Israël en Hamas: “Ik denk dat het heel belangrijk is niet alleen je eigen pijn te willen voelen, maar ook je te verplaatsen in de pijn die een ander voelt.”
De politie werkt hard aan de problemen, verzekert hij en maakt de balans op: vandaag 3 aanhoudingen voor in totaal 12 explosies en bijna 140 aanhoudingen tot nu toe. Meer dan een kwart van de verdachten van deze explosies is minderjarig, waarbij de jongsten slechts 14 of 15 jaar oud zijn.
“Een 7”. Dat is de gevoelstemperatuur die Lombardijen krijgt van de burgemeester. “Een 5”, klinkt achter uit de zaal, “een 8”, zegt een ander. Het is aan wie je het vraagt, al wonen ze in dezelfde straat: “Ik vind mijn straat eng”, vindt de een. “Lombardijen is echt mijn plek”, vindt de ander. Een bewoner klaagt over vuil op straat. “Wij zijn daar met zijn allen verantwoordelijk voor”, zegt Aboutaleb, “als wij het niet gooien, dan ligt het er niet." De bewoner wijt het voornamelijk aan Oost-Europeanen. “Ik zeg toch: Wij? Daar valt iedereen onder. Ook Oost-Europeanen, die hier komen werken.” De verbinding, dat is zijn rode draad.
De oudste bewoner onder de aanwezigen deelt zijn bedenkingen.”Ik woon hier al 64 jaar en heb hier een prachtige jeugd gehad, maar in de afgelopen tien jaar heb ik Lombardijen zien aftakelen. Hoe meer instanties erbij betrokken zijn, hoe langer het duurt om de situatie te verbeteren”, merkt hij op. Hij geeft zijn wijk een beoordeling van 6.
De zorg over de jeugd houdt velen bezig. “Jongeren hangen veel op straat, hoe komen ze aan hun geld?”, vraagt er een retorisch. Een wijkraadslid pleit voor een buurthuis. “Ik weet niet of een nieuwe jeugdhonk de oplossing is”, zegt politiechef Westerbeke. “Ik gun alle jongeren vooral een veilige leefomgeving, stabiliteit en rust. Dat ze gezien worden en hun talenten kunnen ontwikkelen om te kunnen bereiken wat ze willen in hun leven”, zegt een van de geïnterviewden uit straat. “Dat ze een stapje verder komen dan hun ouders.” Beter kon het niet verwoord worden, vindt de zaal.
Er staan 10 inspirerende verhalenvertellers klaar. In verschillende leslokalen luisteren mensen in groepen naar hun activiteiten en wat hen motiveert om zich in te zetten voor de wijk. De luisteraars wisselen ideeën en meningen uit en richten het woord tot elkaar of tot degenen die naar hen willen luisteren.
Shadia Abdulghani is ouderconsulent bij basisschool De Catamaran waar ze elke dag in het ouderlokaal te vinden is. Ze werkt ook aan het project Onwijze Moeders uit IJsselmonde. Opvoeding, veiligheid, huiselijk geweld, het zijn met name moeder die op deze maandelijkse informatiebijeenkomsten komen, maar ook vaders en oma’s zijn geregeld aanwezig bij bijeenkomsten. Soms zitten ze met 60 mensen. Een handhaver brengt de parkeerproblematiek ter sprake en vraagt of Shadia kan helpen met een groep ouders die het verkeer kan regelen. Ze besluiten af te spreken op school.
Een groep buurtbewoners voert al meer dan een jaar actie om te voorkomen dat schroothandel Van Leeuwen van Doklaan in Charlois verhuist naar bedrijventerrein Hordijk in Lombardijen. Met een humoristische noot neemt hij afstand van aanslagen met vuurwerkbommen en zegt: “Dat is niet mijn stijl.” Het bedrijf is gesloten op het bevel van de burgemeester. De eigenaar wordt verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Aboutaleb merkt op dat er een conflict is en dat deze zaak nu bij de rechter ligt. Na de sessie keren twee mannen terug naar de aula terwijl ze in gesprek zijn.
Wethouder Werk&Inkomen en NPRZ Tim Versnel en zijn collega Faouzi Achbar met de portefeuille Welzijn gaan vaart zetten achter verbeteringen in Lombardijen om onderwijsachterstanden in te lopen, meer werk te creëren, renovaties in de wijk aan te pakken en bewoners te helpen om de zaken thuis goed op orde te krijgen.
Spokenwordartiest Darly Osenga sluit de avond af met poëzie: “De kloof wordt steeds groter, wees je bewust van de stappen, een brug kan soms lastig zijn”, dicht hij. “Maar we moeten dit samen doen, want met één hand kun je niet klappen. Lombardijen is een 7.” Dat vindt Osenga een mooi toekomstperspectief voor de wijk.
De gespreksavond verloopt gemoedelijk en stadsmarinier Dela Haije ontvangt de complimenten en een enthousiast applaus. Hij kijkt tevreden terug op de avond. Sinds de zomer is hij stadsmarinier in de wijk en met 17 jaar ervaring in soortgelijke functies is hij goed ingespeeld op zijn rol. “Volgens mij was dit het beste stadsgesprek dat ik heb gecoördineerd.” Hij neemt de kaartjes met de notities van de bewoners mee naar huis. In februari verschijnt een nieuw wijkprofiel met objectieve en subjectieve gegevens over veiligheid, fysieke en sociale thema’s. In bijna alle onderwerpen wijken de waarnemingen van de bewoners af van de cijfers van de gemeente. Van overlast tot binding en wonen hebben inwoners een minder positief beeld van hun leefomgeving. Dela Haije werkt hard door met zijn team en met drie groepen wijkbewoners aan het wijkplan dat in maart gepresenteerd gaat worden aan het college.
Tijdens het stadsgesprek bleek dat er in de wijk een explosie is geweest bij een woning aan het Wim Wagenerhof. Een uur later nog een ontploffing aan de De Klerkstraat in Rotterdam- Alexander. Voor beide explosies is nog niemand opgepakt en bij de ontploffingen vielen ook geen gewonden.