Verkenning Lombardijen is een exclusief kijkje in de keuken
Het dagelijkse leven in Lombardijen is ruw verstoord door een explosie in de Dantestraat, gevolgd door een steekpartij op de Molièreweg, waarbij de 71-jarige Cor Kleijn tragisch om het leven kwam na een burenruzie. Deze incidenten houden de gemoederen in de wijk bezig. Er zijn vooral zorgen over de jongeren in de buurt.
Melissa is goed op de hoogte van wat zich op straat afspeelt. “Mij houd je niet voor gek. Veel jongens die mijn zoons kennen van de straat, bevinden zich op een verkeerd pad. Ze plegen diefstallen en handelen in drugs.”
Melissa heeft er vertrouwen in dat haar zoons goed begrijpen hoe ze met geld moeten omgaan en weloverwogen keuzes kunnen maken in plaats van naar ongezonde manieren te grijpen om aan hun behoeften te voldoen. “Wat ik mijn kinderen bijbreng, is het belang van arbeidsethos, iets wat ik van mijn ouders heb meegekregen. Hard werken beloont.”
Het slaapkamerraam op de tweede verdieping zwaait open. Het is half tien in de ochtend, de dag na de explosie in de Dantestraat in Lombardijen, een van de vijf explosies in één nacht in Rotterdam. Elif, een van de bewoners, verschijnt met een "out of bed look" en vermoeide ogen.
Ze heeft wakker gelegen van de schrik en voelt zich verdrietig voor haar buren, van wie de voorgevel nu is dichtgetimmerd met aluminiumplaten. Beelden van vermoedelijk jonge jongens met capuchons die vluchten zijn vastgelegd op een bewakingscamera en overhandigd aan de politie. Lees verder
In de kronkelende straten van Lombardijen biedt Aziz (33), de bevlogen eigenaar van de Fietswinkel Lombardijen, meer dan reparaties en nieuwe fietsaccessoires. Achter de toonbank aan de Van de Woestijnestraat 10 in Rotterdam schuilt een ambitieuze ondernemer met een droom.
Afkomstig uit Afghanistan, omarmt Aziz Sekandari al vier jaar Nederland als zijn thuis. Zijn pad naar ondernemerschap begon met een vonk van inspiratie, aangewakkerd door een kennis die hem de mogelijkheid gaf om de Fietshemel over te nemen. Deze kans was het keerpunt van zijn carrière. Als afgestudeerde Business Administrator uit Kabul werkte hij eerder in een totaal andere wereld, maar de routine van het magazijn bij Picnic was niet zijn aangewezen bestemming.
Zonnestralen glijden het ouderlokaal van De Catamaran-basisschool binnen. Ouderconsulent Shadia Abdulghani (53) straalt terwijl ze naar de groep moeders kijkt die Sinterklaascadeautjes staan in te pakken. Shadia werkt al 22 jaar onvermoeibaar aan de ontwikkeling van moeders bij de school, met bijeenkomsten over opvoeding en wijkveiligheid tot zelfverdediging en empowerment. "Ik wil ook opvoedingscursussen organiseren voorvaders", zegt ze vastberaden.
Haar zoontje van vier was net op de kleuterleeftijd. "Ik dacht: wat ga ik nu doen?" Shadia begon als vrijwilliger met voorlezen en nam kinderen mee naar de kinderboerderij. Toen de school besloot om een ouderkamer te openen, werd ze gevraagd om in dienst te treden.
Samen met een collega toog ze naar Ikea om de ruimte in te richten. Een grote tafel met stoelen, een bureau, een paar kasten en een zwarte bank, waar nu een moeder ligt te rusten. Lees verder
In het kloppende hart van Lombardijen straalt Maureen, een onvermoeibare vrijwilliger bij vereniging Difrenti Rutu. Het is de verjaardag van haar kleindochter. Ze heeft de hele ochtend en middag in de keuken gestaan. Grote aluminium schalen met heerlijk geurende bami en nasi staan daardoor nu klaar op de eettafel.
In de voortuin zit Maureen met haar jongste dochter Cetura (23), een moeder in wording, die thuis woont. “We zijn echte familiemensen. Samen komen en lekker eten.” Cetura kijkt uit naar de komst van haar eerste kind. Het wordt een jongentje. In het verzorgen van baby’s
heeft ze ervaring opgedaan met haar neefjes en nichtjes, maar een eigen kind is natuurlijk toch anders. Ze hoopt dat haar kind gezond is, gezond blijft en succesvol gaat zijn. “Ik kan niet wachten tot ik hem in mijn armen heb en het moederschap te ervaren. Ik hoef me eigenlijk nergens zorgen over te maken, ik heb mijn moeder en mijn partner." Lees verder
Het is een koude en winderige dinsdagavond op 31 oktober in het Albeda College in Lombardijen, waar het stadsgesprek plaatsvindt. Binnen is het aangenaam warm. De bewoners, ondernemers, ambtenaren en professionals staan in de lange rij die begint bij de kapstok richting een hapje en drankje.
Stadsmarinier Marcel Dela Haije, initiatiefnemer van de bijeenkomst, is verheugd over de opkomst en de sfeer. Ook is hij blij met de aankondiging dat Lombardijen wordt toegevoegd aan de focuswijken. Lombardijen zal meer steun en aandacht krijgen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat 60 miljoen euro extra krijgt van het Rijk en gemeente Rotterdam. Terwijl de avond in volle gang is, vindt er een nieuwe explosie plaats in de wijk. Lees verder
Lombardijen, gelegen in het zuidoostelijke deel van Rotterdam, biedt een intrigerende combinatie van stadsleven en rustige buurt. Met zo’n 15 duizend inwoners en 7.240 huishoudens is Lombardijen een smeltkroes van culturen. De wijk heeft de aantrekkingskracht van een groene long in de stad die veel bezoekers trekt. Centraal tussen
de verschillende buurten ligt het Spinozapark. Lombardijen is ook bereikbaar met de trein.
Wat de bevolkingssamenstelling betreft, is er een vrijwel gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in Lombardijen. Meer dan de helft is alleenstaand en/of 50-plus. Met bijna 12,5 duizend inwoners die jonger dan 65 jaar zijn, heeft de wijk een relatief jonge demografische groep. Lees verder
Wat gebeurt er met de bewoners als er een explosie is?
Letterlijk is Alın teri het zweet dat op je voorhoofd parelt van inspanning om je brood eerlijk te verdienen. Die trots is onbetaalbaar.
Wij zijn niet blij met de criminaliteit in ons land. Afkeuring van crimineel vergaard geld heeft plaatsgemaakt voor begrip en acceptatie. Deze huidige stand van zaken kunnen en willen wij niet accepteren. Wij starten een bewustwordingscampagne met Stichting Alın Teri. Geluiden onder onze voeten zijn noodzakelijk voor de stabiliteit van de rotsen.