Vandaag viert het Islamitische gemeenschap het Suikerfeest, Eid Mubarak, het einde van de vastenmaand Ramadan. Met hun befaamde Turkse baklava wil de patisserie Şerifoğlu een hart onder de riem steken van de zorgverleners van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. “Geen denken aan Suikerfeest zonder baklava. Dat is als Pasen zonder chocolade-eitjes”, vindt directeur Ahmet Can. Namens Şerifoğlu ging ik een bezoek. Radra Hira, Anneke Vink en Asha Sewpal namen de lekkernijen in ontvangst.
Şerifoğlu is een begrip onder de Turkse bevolking met twee patisserie vestigingen in Amsterdam en de filiaal aan de Rotterdamse Gooilandsingel. Den Bosch is niet ver en Enschede ook niet voor de liefhebbers van deze ambachtelijke lekkernijspecialist uit Gaziantep, de Mekka van de Turkse keuken. Tussen de laagjes filodeeg van baklava verwerken de bakkers van Şerifoğlu graag de vermaarde pistaches uit hun stad. Het nationale toetje is er ook met een vulling van gemalen walnoten of een mengeling van walnoot, pistachenoot, hazelnoot, kokos en eventueel amandel. De banketbakker is 365 dagen open. Het aanbod is verleidelijk en vraagt om terugkomst. Naast de knapperige klassierkers kadayif en künefe van het deeg als engelenhaar, prijken hippe varianten bijvoorbeeld San Sebastian cheesecake en puddingtaartjes. Wie gewaarschuwd is, telt voor twee: hun krokante Tahinli croissant-achtige deeg en zoete sesampasta in de laagjes vliegt tijdens de ramadan als warme broodjes over de toonbank.
Traditioneel is het vastenmaand een gouden tijd voor de bakkerij aan de rand van een bedrijventerrein Amsterdam-West. De dag vóór het Suikerfeest draaien de bakkers het klokje rond. Het gaat om 500 kilo baklava alleen al op deze dag. Het is de toppunt van het jaar. Voor vele moslims begint het Suikerfeest met het ochtendgebed in een moskee, daarna het beruchte familieontbijt. De hele dag door is het komen en gaan van bezoek. Iedereen wil baklava aan de gasten voorschotelen.
Het Suikerfeest duurt drie dagen. Daarna staat weer het Turkse ontbijtbuffet dagelijks klaar in alle vestigingen met ruime terrassen. Kinderen tot 6 jaar ontbijten kosteloos mee, tussen 7 en 12 jaar is de prijs 8,5 euro. Daarboven betaalt de klant 14,95 euro. Wie thuis willen genieten van de zoetigheden, kan terecht op de webshop: voor 20.30 uur besteld, de volgende dag in huis.
Reactie plaatsen
Reacties